Sjælesorg

Hvad er sjælesorg ?

Nogle sorger og problemer kan være, ja næsten umulige at bære alene. F.eks. arbejdsløshed, tab, det være sig skilsmisse, tab af pårørende, sygdom, dødsangst, ensomhed, misbrugsproblemer eller noget helt andet der gør, at vi oplever en periode med mismod, tomhed og manglende livsglæde.

I de situationer er det vigtigt at have en anden person at tale med, ofte sker der en forløsning alene ved, at man betror sig til nogen. Ganske vist forsvinder problemerne næppe, men måske kan man se dem i et nyt perspektiv, som også rummer et glimt af håb og livsmod.

Præstens samtaler med mennesker kaldes sjælesorg, for hensigten er at værne om sjælen. Det kan undertiden føles som om sjælen går i stykker, når vi ikke kan finde vej i tilværelsen, for eksempel når vi mister en der står os nær, når vi har personlige problemer, eller når eksistensens store spørgsmål melder sig, og vi ikke ved, hvad vi skal tro på .

Sjælesorgen kan ikke forklare, hvorfor vi ind imellem rammes så hårdt, hvorfor der sker ulykker og hvorfor der er lidelser i verden, men gennem sjælesorgen forsøger præsten at indgyde medmennesket en tro på, at Gud ikke sender ulykker, men er hos os når ulykken rammer. Sjælesorgen forsøger, i respekt for det andet menneske og i respekt for, at den er forankret i den kristne forkyndelse, at indgyde tro og fortrøstning til den fremtid, der i øjeblikket kan virke nådesløs og uoverskuelig. præstens rolle er gennem samtalen at have evnen til at være nærværende, den lyttende, fordomsfrie og trøstende samtalepartner og måske vil der være ønske om at man beder en bøn eller synger en salme sammen eller at præsten foreslår det. Evt. at lyse velsignelsen, som kan give kraft og fred i sjælen.
Den sjælesørgeriske samtale kan også udvikle sig til en form for skriftemål, hvor man letter sit hjerte for de fortrædeligheder man selv har begået, og hvor præsten forsikrer om Guds mildhed og tilgivelse, der kan sætte den enkelte fri til at kunne holde sin tilværelse ud.

En særlig form for sjælesorg og især hos mennesker, der er forhindret i at komme i kirken er hjemmealtergang, hvor præsten ud over salmtalen uddeler nadver. (nadver er måltidsfællesskab, som Jesus indstiftede skærtorsdag aften, da han sad med sine 12 disciple inden han skulle lide og dø på korset. Dette, for at mennesker efter hans død altid kan samles og mindes ham og hans ord, om at styrke og bevare os i en sand tro til det evige liv, d.v.s. at gå med os i livet, også når det er svært, da Jesus selv som menneske på jorden allerede har gået hele vejen og været der i lidelsen og døden).

Fordelen ved at tale med en præst er, bortset fra den kristne forankring, at præsten har absolut tavshedpligt. Det betyder at præstens samtalerum er et frirum, hvor man kan tale om alt uden at være nervøs for, at noget kommer videre. Præstens tavshedpligt gælder i forhold til alle, også andre præster og overordnede. Enhver kan henvende sig til sin præst og bede om en sjælesørgerisk samtale.

Velkommen
 
Jeg træffes på telefon 61204414, indtal gerne besked og jeg kontakter dig hurtigst muligt - Nina Morthorst 

"Sjælesorg er betegnelsen for kirkens trøstende, støttende eller åndelige vejledende samtale eller blot samvær inden for evangeliets forkyndende horisont" (kirke og kristendom: leksikonet, 2001)

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.01 | 10:55

Kære Grethe
Også godt nytår til dig og dine!
Filmaftenen er aflyst, som du nu ved.

Kh Nina

...
10.01 | 12:05

Godt nyt år kære Nina m. følge.
Håber, alle har det godt og er sluppet for ufrivilligt og uønsket følgeskab.
Hvad hedder filmen 27.1.21= KH

...
19.12 | 23:49

Kære Grethe
Jeg har skrevet dig på til juleaften Lillebrænde kirke 24.12 kirke kl 13
Og nytårsaftensdag i Lillebrænde kirke 31.12. Kl 13
Kh Nina

...
19.12 | 19:17

kære nina. <
Forsøgte i går at melde mig til nytårsgudstjeneste, men ved ikke, om det er lykkedes at komme igennem. Håber, alt vel. Vi ses 24.12. kærligst Greth

...
Du kan lide denne side